Bästa räntan

Ränta är den avkastning banker, respektive kunder får på utlånade pengar. Banker betalar ut ränta på inlånade pengar av kunder som sparar pengar hos dem. De har även räntor som inkomst på utlånade pengar till sina kunder. Ränta är således den avgift du betalar till banken för ditt lånade kapital. Banker erbjuder olika räntor beroende på vilken typ av lån du har och din personliga situation. Pengar du sparar hos banken är i princip ett lån av ditt kapital till banken och du får därför även ränta som avkastning på ditt sparade belopp. Denna ränta kan variera mycket beroende på främst fyra faktorer, som också avgör vad som blir den bästa räntan:

  • Hur mycket du vill spara
  • Hur länge du vill spara samtidigt som du låser pengarna
  • Hur många uttag du vill kunna göra
  • Vilket institut/vilken bank du sparar hos

För att hitta den bästa räntan innan du placerar ditt sparkapital bör du jämföra dina olika alternativ hos onlinetjänster där du som kund kan få en tydlig översikt av marknaden.

I vilket sammanhang används den bästa räntan?

När man ingår ett avtal på ett långsiktigt lån eller sparande har räntan en avgörande betydelse på den totala kostnaden för lånet eller totala avkastningen på sparandet. Därför bör man i det läget söka efter den bästa räntan på marknaden som man kan få med sina förutsättningar som kund.

Bästa sparräntan

Ju längre tid de sparade pengarna binds, och ju färre uttag du gör från kontot, desto bättre ränta kommer du antagligen att erbjudas. För att hitta den bästa räntan är det bästa tillvägagångssättet att jämföra olika institut och banker och jämföra vad de erbjuder för just den tidsperiod och typ av sparande som passar dig. Se över deras avgifter och villkor. Till exempel så har ofta internetbanker bättre räntor p.g.a. sina låga kostnader. Den bästa räntan får du om du binder dina pengar under några år utan att tillåta uttag.

Bästa räntan på lån

Räntan på lån används av banken för att ta ut en avgift för pengarna de lånat ut. Genom att förhandla med banken om din ränta och övriga villkor innan du ingår låneavtalet kan du få den bästa räntan för dina personliga förutsättningar. Den bästa räntan blir avgörande för dig avseende den totala kostnaden på ditt lån.

Hitta bästa räntan

Här hittar du den bästa räntan på nätet just nu. Välj vilken låneförmedlare som verkar bäst och klicka "Ansök här" för att låna pengar redan idag.

Låneförmedlare Lånebelopp Åldersgräns Betyg
1 Ferratum 5000 - 600 000 kr Minst 20 år
2 Comboloan 10 000 - 500 000 kr Minst 18 år
3 Zmarta 5000 - 600 000 kr Minst 18 år