Bästa sparräntan

Sparränta är den ränta du får för ditt sparande i ett bankkonto. Kallas också för inlåningsränta eftersom banken faktiskt lånar dina pengar. Den bästa sparräntan hittar du vanligtvis bland nätbaserade banker och sparinstitut. De har lägre omkostnader eftersom de inte behöver betala för dyra lokaler i centrala lägen och kan många gånger ge dig bästa sparräntan.

Hur hittar jag den bästa sparräntan?

När du letar sparalternativ på nätet är det viktigt att kontrollera om banken eller institutet omfattas av den statliga insättningsgarantin. De allra bästa sparräntorna finns troligen hos institut som inte omfattas av garantin, vilket i värsta fall kan betyda att du förlorar hela din placering om institutet går i konkurs. Om institutet däremot omfattas av den statliga insättningsgarantin har du rätt att få upp till 100 000 euro i ersättning om institutet skulle gå i konkurs.

För att få den bästa sparräntan kan du vara tvungen att binda dina pengar för en viss tid, ju längre tid, desto bättre sparränta. Redan bindningstider på mellan sex och tolv månader ger betydligt bättre ränta än sparande utan bindningstid.

Om du däremot vill ha tillgång till en del av dina pengar får du räkna med en lägre sparränta, i vissa fall också en avgift varje gång du tar ut pengar. Helt fria uttag, det vill säga att du kan ta ut pengar när du behöver, är oftast svåra att kombinera med den bästa sparräntan.

Vad som är den bästa sparräntan för just dig handlar därför om dina egna behov; om du är beredd att avstå från pengarna en viss tid kan det vara värt besväret.

Hitta bästa sparräntan

Här hittar du den bästa sparräntan på nätet just nu. Välj vilken sparränta som passar dig bäst och klicka "Ansök här" för att börja spara pengar redan idag.

Sparkonto Sparbelopp Ränta Betyg
1 Multitude Bank Från 300 kr 3,1 - 4,2%
2 Savelend Från 500 kr 7 - 9%
3 Avanza Från 100 kr Upp till 1,20%
Kontakta oss på [email protected].