Räkna ut bolåneränta

Bolån kr
Bolåneränta %
Beräkna
Svar: -

Bolåneränta

Bolåneränta är den ränta du betalar på ditt lån till bostaden. Så gott som alla som köper en villa eller en bostadsrättslägenhet för sitt permanenta boende behöver låna pengar. Räntorna på ett sådant lån, bolåneräntan, är lägre än om du lånar för att till exempel köpa en bil eftersom banken får din bostad som säkerhet för lånet. Du sätter alltså bostaden, eller aktier som ger rätt till bostaden, i pant.

Du kan bara låna upp till 85 procent av bostadens värde; de övriga 15 procenten får du finansiera med eget kapital eller med ett blancolån, alltså ett lån utan säkerhet, där räntan är betydligt högre än bolåneräntan. Detta lån brukar kallas topplån.

När används bolåneränta?

Bostaden är ofta den största utgiften i ett hushåll och bolåneräntans storlek är därför viktig för vardagsekonomin. Det finns också olika varianter för hur snabbt du ska betala tillbaka pengarna (amortera) på ditt lån; mycket tyder på att kraven på amortering kommer att skärpas för nya låntagare framöver. Då blir det ännu viktigare att tänka igenom vilken bolåneränta som är lämpligast i varje enskilt fall.

På ett bostadslån (bolån) kan du välja mellan två huvudsakliga räntetyper: fast (bunden) eller rörlig ränta. Det finns både för- och nackdelar med båda. Många väljer därför en mix med både bundna och rörliga bolån. Fördelen med ett rörligt bolån är att du har större möjlighet att förhandla bolåneräntans storlek med din bank eftersom det är lättare att byta till en annan bank än om du har bolån med fast ränta.

Hitta lån med låg bolåneränta

Genom låneförmedlare kan du hitta lån med låg bolåneränta genom att jämföra flera banker med endast en ansökan. Du väljer sen själv vilket bolån som verkar bäst.

Låneförmedlare Lånebelopp Åldersgräns Betyg
1 Ferratum 5000 - 600 000 kr Minst 20 år
2 Comboloan 10 000 - 500 000 kr Minst 18 år
3 Zmarta 5000 - 600 000 kr Minst 18 år
Kontakta oss på [email protected].