Leva på ränta - hur mycket behövs?

Utgifter kr
Ränta %
Skatt %
Beräkna
Svar: -

Leva på ränta

Att leva på ränta är något många drömmer om. Drömmen är att ha så stort kapital att de kan sluta lönearbeta och bara leva på ränta, alltså leva på de pengar som ens sparade kapital genererar. Ett bättre uttryck är egentligen att leva på sin avkastning, eftersom det ofta handlar om en kombination av kapitalinkomster, till exempel aktieutdelningar och handel med olika typer av värdepapper

Hur kan man leva på ränta?

Du kan leva på dina räntor om du har ett stort kapital och placerar det klokt. Hur stort kapitalet måste vara beror förstås på hur stora utgifter du räknar med att ha och på inflationens storlek; med hög inflation förlorar ju dina sparade pengar i värde.

Men om vi för enkelhetens skull räknar med att du behöver 20 000 kronor per månad för att leva på ränta. Då krävs det ett kapital på över tre miljoner kronor och en årlig ränta på 10 procent för att du ska klara dig.

Eftersom räntorna under 2010-talet hittills varit låga är ett bankkonto långt ifrån den bästa placeringen för den som vill leva på ränta. De flesta skulle nog placera mellan 40 och 60 procent av sitt kapital i aktier och resten i riskfria värdepapper. Hur stort ditt sparkapital behöver vara är svårt att avgöra men de flesta skulle nog räkna med att du behöver aktier och värdepapper till ett värde av mellan fem och åtta miljoner kronor för att du ska kunna leva på ränta och kunna betala de skatter som krävs. Allt beroende på hur stor avkastning aktierna ger, levnadsomkostnader, inflation och andra faktorer.

Hitta bästa räntan att leva på

Här hittar du bästa räntan att leva på på nätet just nu. Välj vilken ränta som passar dig bäst att leva på och klicka "Ansök här" för att börja spara pengar redan idag.

Sparkonto Sparbelopp Ränta Betyg
1 Multitude Bank Från 300 kr 3,1 - 4,2%
2 Savelend Från 500 kr 7 - 9%
3 Avanza Från 100 kr Upp till 1,20%