Räkna ut ränta-på-ränta

Betalningstyp
Månadsbelopp kr
Årsränta %
Antal år år
Beräkna
Svar: -

Ränta på ränta

Ränta på ränta kallas också kumulativ eller sammansatt ränta och är den ränta du får på ditt ursprungliga kapital, plus räntan under en viss period. Ränta på ränta betyder att de pengar du sparar växer och ger avkastning av sig själva eftersom du får ränta även på förra årets avkastning.

När används ränta på ränta?

Begreppet ränta på ränta brukar förknippas med sparande på sparkonton. Om du låter din ränta stå kvar på kontot vid årets slut får du ränta även på det nya beloppet, alltså dina sparpengar plus räntan. Din effektiva ränta (ränta på ränta) blir på så vis högre än den nominella räntan. Om du till exempel vid årets början har 10 000 på ett sparkonto med 4 procents ränta får du vid slut 400 kronor i ränta på dina sparpengar, varav 30 procent dras av i skatt. Den ränta du får behålla är alltså bara 280 kronor (2,8 procent). Året där på får du fortfarande ränta på dina sparade 10 000 kronor – men du får också ränta på räntan, det vill säga sammanlagt 10 280, vilket betyder 288 kronor kvar efter skatt. Året därpå behåller du 296 kronor och året därefter 304 kronor och så vidare. Efter fyra år har du sammanlagt 11 168 kronor på kontot, vilket motsvarar en avkastning på 1 168 kronor eller en ränta på 11,7 procent tack vare ränta-på-ränta-effekten. Efter tillräckligt många år kan ränta-på-ränta-effekten till och med uppväga skatten.

Begreppet ränta på ränta används även ofta vid fond- eller aktiesparande. Då brukar det handla om att de utdelningar du får kontinuerligt återinvesteras.

Investera pengarna du spara

Som du säkert förstår finns det bra möjligheter att spara en hel del pengar på ränta-på-ränta-effekten. Och vi uppmanar dig till att använda dessa pengar så smart som möjligt, förslagsvis till utgifter du inte riktigt haft råd med annars eller investeringar.

Att sätta sig in i investeringsvärlden är ganska komplicerat och kräver en del dedikation och tid. Därför är det många som drar sig från att börja investera. Men det finns lösningar och tjänster som gör det mycket lättare och smidigare, framför allt automatiska investeringar. Den bästa sortens automatiska investeringar är – enligt oss – så kallade fondrobotar. Dessa ”robotar” sköter nämligen merparten av arbetet för dig så allt du behöver göra är att bestämma hur mycket du vill investera, sen kan du luta dig tillbaka.

Här kan du jämföra fondrobotar och robotrådgivare!

Hitta bästa kontot för ränta på ränta

Här hittar du det bästa kontot för ränta på ränta på nätet just nu. Välj vilket konto som passar dig bäst och klicka "Ansök här" för att börja spara pengar redan idag.

Sparkonto Sparbelopp Ränta Betyg
1 Multitude Bank Från 300 kr 3,1 - 4,2%
2 Savelend Från 500 kr 7 - 9%
3 Avanza Från 100 kr Upp till 1,20%