Räkna ut ränteavdrag

Tips! Vet du redan dina totala räntekostnader så behöver du inte skriva in dina lån.
Lån kr
Ränta %
Lägg till fler lån
Räntekostnader kr
Inkomst av kapital kr
Beräkna
Svar: -

Ränteavdrag

Ränteavdrag eller räntereduktion betyder att du får dra av 30 procent av dina ränteutgifter i deklarationen om du lånat pengar. Ränteavdraget görs mot din sammanlagda skatt på inkomst och gäller alla typer av lån, alltså både blancolån (privatlån) och bolån. Du kan dra av 30 procent av utgifterna upp till 100 000 kronor. Om dina avdrag överstiger 100 000 kronor på ett deklarationsår så får du bara göra ränteavdrag på 21 procent på det belopp som överstiger 100 000.

Beräkningen av ränteavdrag brukar vara ifylld i förväg i deklarationen, men du måste själv se till att siffrorna stämmer innan du lämnar in deklarationen.

När används ränteavdrag/ränteavdrag för bolån?

Ränteavdraget brukar diskuteras i samband med alla lån, alltså även köp på avbetalning och kreditkort, men får extra stor betydelse när det handlar om bolån eftersom det då handlar om höga lånebelopp. Ränteavdraget är ett avdrag på skatten och inte en summa du får tillbaka i handen. Det betyder att du måste ha fått en inkomst under året som skattar för om du ska kunna göra avdrag för dina räntor i deklarationen.

Vanligtvis skickar din bank in uppgifter om dina lån och krediter till Skatteverket som lägger in uppgifterna i din deklaration under ränteavdraget.

Du måste ha ränteutgifterna på minst 1 000 kronor per år för att kunna göra ränteavdrag. Ränta för CSN-lån kan dock inte dras av; räntan på studielånet är från början lägre för att i förväg kompensera för ränteavdraget.

Tänk på att det bara är utgifter för ränta som omfattas av ränteavdraget. Förvaltningsutgifter kan inte dras av, det vill säga aviavgifter, kontokortsavgifter, avbetalningstillägg, administrativa kostnader, expeditionskostnader och liknande. Inte heller kostnader för att lägga upp lånet, för pantbrev, gravationsbevis, bankgarantiavgift, kreditundersökningar mm omfattas av ränteavdraget.

Hitta lån där du kan utnyttja ränteavdraget

Genom låneförmedlare kan du hitta lån där du kan utnyttja ränteavdraget genom att jämföra flera banker med endast en ansökan. Du väljer sen själv vilket lån som verkar bäst.

Låneförmedlare Lånebelopp Åldersgräns Betyg
1 Ferratum 5000 - 600 000 kr Minst 20 år
2 Comboloan 10 000 - 500 000 kr Minst 18 år
3 Zmarta 5000 - 600 000 kr Minst 18 år