CSN-ränta

Om du lånar pengar för dina studier från CSN (Centrala Studiestödsnämnden) måste du betala ränta på studielånet från den första utbetalningen tills du har betalat tillbaka hela lånet. Hur stor räntan är bestäms varje år av regeringen och beräknas som statens genomsnittliga kostnader för att låna pengarna de tre senaste åren.

Det går inte att göra avdrag för CSN-räntan eller studielånsräntan i deklarationen eftersom räntesatsen redan är anpassad efter de skatteregler som gäller för avdrag. Därför är räntan på studielånet lägre från början.

När används CSN-ränta/studielånsränta?

CSN-ränta eller ränta på studielån är bara aktuellt om du har fått låna pengar av staten (via CSN) för dina studier. Lånet från CSN är ett blancolån, alltså ett lån utan säkerhet, och har jämfört med andra blancolån mycket låg ränta.

Det finns tydliga regler för vem som har rätt att låna pengar från CSN; du måste bland annat klara av studierna i en viss takt och får inte ha övriga inkomster över ett visst belopp. Om du har fått låna mer pengar än du har rätt till måste du betala tillbaka pengarna med ränta (återkrav); den räntan kan du dock dra av i din deklaration. Utöver ränta och återbetalning av studielånet ska du varje år betala en expeditionsavgift på 120 kronor. Det finns även andra avgifter, bland annat en tilläggsavgift om du har betalat för lite till CSN och därför måste betala resten i efterhand, och en påminnelseavgift om du inte har betalat årets belopp i rätt tid.

Om du studerar med annuitetslån måste du betala en administrativ avgift (uppläggningsavgift) på 150 kronor per halvår. Avgiften dras från den första utbetalningen av lånet. Vilken typ av CSN-lån/studielån du har beror på när du lånade pengarna.

Hitta lån med (nästan) lika bra ränta som CSN

Genom låneförmedlare kan du hitta lån med (nästan) lika bra ränta som CSN genom att jämföra flera banker med endast en ansökan. Du väljer sen själv vilket lån som verkar bäst.

Låneförmedlare Lånebelopp Åldersgräns Betyg
1 Ferratum 5000 - 600 000 kr Minst 20 år
2 Comboloan 10 000 - 500 000 kr Minst 18 år
3 Zmarta 5000 - 600 000 kr Minst 18 år
Kontakta oss på [email protected].
Kontakta oss på [email protected].