Förhandla ränta på bolån

När Riksbanken sänker reporäntan och bankerna inte sänker sina utlåningsräntor i samma utsträckning kan det vara gynnsamt att försöka förhandla om bolåneränta med sin bank – eller försöka byta bank. Den som förhandlar om sin bolåneränta kan under goda omständigheter sänka sina boendekostnader med flera tusen kronor per år, eller motsvarande 0,35 till 0,45 procentenheter på bolånen.

När kan man förhandla ränta på bolån?

När skillnaderna är stora mellan olika bolåneinstitut brukar debatten öka om att förhandla sin ränta på bolånet. Många låntagare upplever också att skillnaden är stor mellan bankernas utlåningsränta och Riksbankens reporänta – en skillnad som ger bankerna goda intäkter. Den som vill förhandla sin ränta på bolånet bör därför kontakta olika bolåneinstitut och banker för att jämföra räntor och villkor – på samma sätt som de flesta skulle jämföra priserna i olika butiker inför ett större inköp.

För att förbättra chanserna att verkligen få igenom bättre villkor i en förhandling om räntan på bolånet bör du som låntagare också slipa dina argument. Att hävda att du vill förhandla din ränta på bolånet för att kunna resa mer eller köpa en ny båt är sällan effektivt. Ett bra argument kan däremot vara att du vill kunna bygga upp en buffert av sparade pengar inför eventuella kommande räntehöjningar – detta är rekommendationer som bankerna själva brukar ge.

Inför en förhandling kan det också vara bra att undersöka hur stort lånet är i förhållande till värdet på bostaden. Om lånet är relativt litet i förhållande till bostadens värde finns det bättre chanser att kunna förhandla ner räntan på bolånet. Ett samtal med grannarna för att höra vilka räntor de betalar på sina lån är ett annat bra sätt att förbereda sig inför en förhandling.

Låneförmedlare förhandlar räntan för bolån

Genom låneförmedlare kan du jämföra bolån från flera banker med endast en ansökan. Du väljer sen själv vilket bolån som verkar bäst.

Låneförmedlare Lånebelopp Åldersgräns Betyg
1 Ferratum 5000 - 600 000 kr Minst 20 år
2 Comboloan 10 000 - 500 000 kr Minst 18 år
3 Zmarta 5000 - 600 000 kr Minst 18 år
Kontakta oss på [email protected].
Kontakta oss på [email protected].