Nominell ränta

Nominell ränta (egentligen ”nominell räntesats”) är den grundläggande ränta du ska betala för ditt lån. Om du lånar pengar är den nominella räntan den ränta som syns på ditt lånebesked. Vanligtvis anges den nominella räntan för ett år.

Utöver den nominella räntan tillkommer olika avgifter, till exempel uppläggnings- och aviseringsavgifter. När dessa avgifter räknas in och du får den totala kostnaden för lånet brukar man tala om effektiv ränta. När du jämför olika räntor är det därför viktigt att inte bara titta på den nominella räntan utan också på den effektiva räntan, alltså vad du i slutändan får betala. Den effektiva räntan är därför alltid högre än den nominella räntan.

När används nominell ränta?

Om du till exempel lånar 100 000 kronor till 5 procent årlig nominell ränta betyder det att du ska betala 5 000 kronor per år i ränta, det vill säga 5 procent av 100 000 kr. Om du betalar din ränta varje månad så blir beloppet 415 kr per månad (5 000 kronor/12 månader). När uppläggnings- och aviseringsavgifter räknas med så får du effektiv ränta.

Om du däremot sätter in pengar på ett bankkonto är den nominella ränta den ränta som banken erbjuder. Den tar inte hänsyn till inflationen eller andra faktorer som påverkar ditt sparande och ger därför inte ett rättvisande mått på hur mycket dina pengar egentligen ökar i värde.

Hitta lån med låg nominell ränta

Genom låneförmedlare kan du hitta lån med låg nominell ränta genom att jämföra flera banker med endast en ansökan. Du väljer sen själv den nominella räntan som är bäst.

Låneförmedlare Lånebelopp Åldersgräns Betyg
1 Ferratum 5000 - 600 000 kr Minst 20 år
2 Comboloan 10 000 - 500 000 kr Minst 18 år
3 Zmarta 5000 - 600 000 kr Minst 18 år
Kontakta oss på [email protected].