Ränta på blancolån

Hur fungerar ränta på blancolån?

Räntan på blancolån varierar vanligtvis mellan olika långivare och ligger normalt sett i spannet 4,70 % till 15,95 %. Ett blancolån är utan säkerhet som innebär att långivaren inte kräver någon form av pant för lånet. Rörlig ränta är vanligast för blancolån vilket innebär att räntan kan förändras över tid beroende på marknadens ränteläge.

Individuell räntesättning

Bankerna fastställer inte räntan enbart baserat på deras standardvillkor utan också genom en individuell räntesättning. Denna bedömning görs baserat på din kreditvärdighetinkomst, och betalningsförmåga. En stark ekonomisk situation kan leda till en lägre ränta eftersom risken för långivaren minskar. En detaljerad kreditkontroll genomförs för att fastställa dessa faktorer.

Ränta på blancolån

V

Vilka kostnader tillkommer på ett blancolån?

Följande kostnader kan tillkomma på ett blancolån:

  • Nominell ränta: Det är den grundläggande räntan på ditt lån, exklusive avgifter. Denna kan variera beroende på långivare och din kreditvärdighet.
  • Effektiv ränta: Denna ränta inkluderar den nominella räntan samt andra avgifter som uppläggningsavgift och aviavgift. Effektiv ränta ger en mer heltäckande bild av lånet’s kostnad.
  • Uppläggningsavgift: En engångsavgift som långivaren tar ut när du etablerar lånet.
  • Aviavgift: En återkommande administrativ avgift för hantering av dina betalningar, oftast månatlig.
  • Administartionsavgift: En avgift vissa långivare tar ut, ibland som en månadskostnad.

Hur påverkar räntan lånekostnaden?

Blancolån är i de allra flesta fall annuitetslån, som innebär att din förblir konstant under hela lånets löptid, där en del av betalningen går till ränta och resten till amortering av skulden. I början av återbetalningsperioden består en större del av betalningen av ränta, och ju längre tiden går, desto mer av betalningen går till att minska lånebeloppet.

Rak amortering är vanligast för bolån, men förekommer ibland för blancolån, som innebär att du betalar samma amorteringsbelopp varje månad, men eftersom räntan beräknas på det kvarstående lånebeloppet minskar den totala månadskostnaden över tid.

Återbetalningstiden påverkar också räntekostnaden; ju längre återbetalningstid, desto mer ränta betalar du totalt sett. Kortare löptid innebär högre månadsbetalningar men lägre total räntekostnad.

Hur betalas räntan på ett blancolån?

Räntan på blancolånet betalas oftast månadsvis och storleken på beloppet du betalar varje månad kan beräknas på ett par olika sätt, beroende på låneavtalet.

För att underlätta betalningen av ränta och amortering kan du ofta välja att använda autogiro, vilket innebär att pengarna dras automatiskt från ditt konto varje månads förfallodag. Det går även att göra betalning via Bankgiro.

Du kan även göra extra amorteringar, vilket innebär att du betalar av mer på lånet än planerat. Extra amorteringar kan minska den totala räntekostnaden eftersom det minskar den kvarvarande låneskulden.

Kan jag förtidslösa ett blancolån?

Du har möjlighet att förtidslösa ett blancolån, vilket innebär att du betalar av lånet innan dess avtalade löptid är slut. En väsentlig aspekt att vara medveten om är att om lånet har en rörlig ränta, brukar det inte finnas några extra kostnader associerade med en sådan tidig återbetalning. Detta är ett resultat av konsumentkreditlagen, som ger låntagare rätten att återbetala sina krediter i förtid.

Att tänka på när du vill förtidslösa ditt lån:

  • Kontakta långivaren: Innan du betalar av ditt blancolån i förtid, bör du kontakta din långivare för information om processen.
  • Överväg konsekvenserna: Se över din ekonomiska situation för att försäkra dig om att du klarar av den ekonomiska förändringen en förtidslösning medför.
  • Kontrollera villkoren: Varje långivare kan ha olika villkor för förtidslösning, så det är viktigt att du förstår dessa innan du fortsätter.

Alternativ till blancolån

Ett bra alternativ kan vara att istället se över möjligheten till att beställa hem ett kreditkort om lånet man behöver ta inte är allt för stort. Ofta är ett kreditkort limiterat till en lägre summa som brukar vara på omkring 150.000 kr. Dock är ofta villkoren betydligt bättre. Jämför och kika på bästakreditkortet.se.

Vanliga frågor och svar

Vad är den lägsta räntan på blancolån idag?

Den lägsta räntan på blancolån idag är 4,70 %. Vilken ränta du kommer att få varierar, då långivarna tillämpar individuell räntesättning.

Vad är genomsnittlig ränta på blancolån?

Genomsnittlig ränta på blancolån ligger vanligtvis mellan 4,70 % och 15 %, beroende på din kreditvärdighet och lånevillkor.

Kan man få blancolån med låg kreditvärdighet?

Ja, det är möjligt att få ett blancolån med låg kreditvärdighet, men räntan kommer sannolikt att vara högre jämfört med låntagare med högre kreditvärdighet.

Hur mycket kan jag låna med ett blancolån?

Du kan låna upp till 600 000 kr med ett blancolån.