Rörlig ränta

Rörlig ränta betyder att räntesatsen på ett lån styrs av marknadsräntan eller något index. Den rörliga räntan varierar alltså under den tid du lånar. Motsatsen till rörlig ränta är fast eller bunden ränta. Vid fast ränta vet du att räntan är bestämd under en viss tid, till exempel två eller fem år.

När används rörlig ränta?

Om du lånar utan säkerhet (blancolån) får du alltid rörlig ränta. Om du har bolån med rörlig ränta är räntan inte helt rörlig, utan bestäms för tre månader i taget.

Rörlig ränta kan vara bra om du tror att bolåneräntan även i fortsättningen kommer vara låg. Genom åren har den rörliga räntan gett en lägre räntekostnad för bolån i snitt. En annan fördel är att det är lättare att betala tillbaka hela lånet om du till exempel säljer en bostad som du har belånat till rörlig ränta. Samtidigt tar du ju en lite högre risk; ingen vet ju säkert om räntan kommer att stiga eller sjunka. Den som har stora lån till rörlig ränta bör därför hålla koll på marknaden och kanske binda sina lån om räntorna verkar vara på väg uppåt.

Om du har större lån med rörlig ränta kan det också vara bra att varje månad sätta av pengar, ungefär 2-3 procent mer än den rörliga ränta du betalar. Då bygger du upp en buffert så att du klarar en eventuell räntehöjning.

Hitta lån med låg rörlig ränta

Genom låneförmedlare kan du hitta lån med låg rörlig ränta genom att jämföra flera banker med endast en ansökan. Du väljer sen själv vilket lån med låg rörlig ränta som verkar bäst.

Låneförmedlare Lånebelopp Åldersgräns Betyg
1 Ferratum 5000 - 600 000 kr Minst 20 år
2 Comboloan 10 000 - 500 000 kr Minst 18 år
3 Zmarta 5000 - 600 000 kr Minst 18 år
Kontakta oss på [email protected].