Riksbankens ränta

Riksbankens ränta kallas också reporänta och är den ränta som gäller för bankerna när de lånar pengar av varandra eller placerar pengar hos Riksbanken med värdepapper som säkerhet. En ändrad riksbanksränta (reporänta) påverkar marknadsräntorna direkt, alltså de räntor som du får betala för dina lån eller den ränta du får på ditt sparande. Därför kallas riksbankens ränta också för styrränta. Ordet reporänta kommer av ”repo”, repurchase agreement, det vill säga återköpsavtal.

När används Riksbankens ränta?

Riksbankens ränta är det främsta verktyget i ett land för att påverka inflation och ekonomisk tillväxt.

Riksbankens syfte med att höja eller sänka räntan är att försöka hålla inflationen på en stabil nivå. Om Riksbanken anser att inflationen är på väg upp kan den höja reporäntan. Då stiger också alla andra bankers räntor och inflationen dämpas.

Reporäntan har stor effekt på hur växelkurser rör sig. Det är mer attraktivt för investerare att placera i valutor som har hög reporänta.

Reporäntan bestäms av Riksbankens direktion vid sex möten varje år. Utöver reporäntan enas direktionen vid sina möten om prognosen för reporäntan de närmaste tre åren. Datum för Riksbankens möten är fastställda i förväg, men om det händer något oförutsett kan direktionen sammankallas till extra möten.

Hitta lån som följer Riksbankens ränta

Genom låneförmedlare kan du hitta lån som följer Riksbankens ränta genom att jämföra flera banker med endast en ansökan. Du väljer sen själv vilket lån som verkar bäst.

Låneförmedlare Lånebelopp Åldersgräns Betyg
1 Ferratum 5000 - 600 000 kr Minst 20 år
2 Comboloan 10 000 - 500 000 kr Minst 18 år
3 Zmarta 5000 - 600 000 kr Minst 18 år
Kontakta oss på [email protected].
Kontakta oss på [email protected].