Tips när du ska förhandla om bolån

När du ska omförhandla ditt bolån, ska du definitivt pruta för få en så låg ränta som möjligt. Detta resulterar i sin tur i en lägre månadskostnad. När det är dags att ansöka om bolån, så bestäms din ränta utifrån bankens snittränta. Denna är bara en startpunkt. Som låntagare ska du försöka pruta mer bolåneräntan, genom att förklara för banken varför du är en mycket värdefull kund. Samtidigt som du gör detta ska du givetvis höra med andra långivare för att undersöka om de kan ge en lägre ränta. 

Tips när du ska förhandla om bolån

Ta hjälp när du ska omförhandla bolånet

Ibland har man inte tid, ork eller lust för att pruta på räntan för ditt bolån. Det finns idag företag som gör detta kostnadsfritt för dig. De sammanställer erbjudanden från olika banker och kan då erbjuda dig den lägsta bolåneränta. Glöm inte att varje procentandel räknas,  ynka procent andelarna kan i det långa loppet vara värt  flera tusen kronor.

Byt bank

Ger banken dig inte den räntan som du anser dig förtjäna, hör med andra banker och byt till en som erbjuder dig lägre ränta. Bolånekunder är en av de viktigaste kunderna som banken har.  Gå till en konkurrent om de erbjuder dig ett bättre förslag. 

Förhandla ofta

Acceptera aldrig en dålig ränta. Har din ränta försämrats ska du omedelbart förhandla med din bank. Utnyttja bankens tjänster så mycket du kan.

Tips – vill du läsa mer om vad du bör tänka på när det kommer till bolån samt tips på privat sparande, besök börsnoteringar.se som skriver om detta ämne på sin blogg!

Bli helkund

Oftast vill banken ha helkunder, d.v.s att du har allt hos dom. Med allt menar man t.ex sparande, bolån, lönekonto och pensionssparande etc. Detta kan du även använda dig av när du förhandlar. Påpeka att du har allt hos dom och att du egentligen inte vill byta. Tänk även på att ju fler tjänster du har hos banken desto mer tjänar de på dig. 

Det finns idag människor som byter bank varje år, för att utnyttja bankens tjänster så mycket som möjligt. Har man som sagt inte intresset, tiden eller orken, så kan det vara riktigt svårt att göra detta.

Bankerna vill ha trygga kunder

Varje belopp som lånas ut av en bank bär en potentiell risk. Ju högre risk, desto större ränta tar de ut för att kompensera upp risken. Är du dock inte en stor risk, så blir ditt lån billigare. Har banken en trygg kund, så vet dom att chansen är större att få sina pengar återbetalda plus ränta. Se till att vara en låg-risk kund, det kan gynna dig när det kommer till att förhandla om bolånet.